status updated

STATUS UPDATED!
Disciplined mind bring happiness, undisciplined mind bring chaos.

March 23, 2011

confused o.O

assalammualaikum


...huwaaa huh penat aku asyik dok pikir jew mende yg same ...nk tahu ape mende yang same tuh? ..nie ha pasal title kat ats nie ...meh sini aku cite hehehe ;p ...mcm nie ...aku konpius nak pilih yang mane ...pilihan family , pilihan hati, ...pilihan org atau ..nie yg aku suke ..pilihan Allah S.W.T ;p ...aku nak tanya pendapat korang lah yang baca blog nie ...mane korang rase lagi ok ...menjahit or memasak?? ...bagi aku 2 2 ok ...kalau nk kate mana yang senang memasak lagi senang ...kenapa mesti perlu buat pilihan? ...mestilah sebab insyaAllah nati aku nak masuk giatmara ...so kena pikir lah nak ambik cos ape kan, ...

...even lambat lagi tapi aku nie suke pikir awal2 ..ape org kate ..sediakan payung sebelum hujan? ;p hahaha ..so thats why aku tengah pikir sekarang nie ..ramai yang more prefer about cooking tk kesah sameade laki atau pn pempuan ...them say ... cooking is easy campak2 kan je bahan2nya bla bla bla ...yes memang campak2 kan je bahannye ...tapi susah bagi org yang tk pena masuk dapor ..means tatau bhan2 dapor ...dn sng bgi org yg dah tu ...but wait i tau ok bahan2 dapor :3 ...lgipn pasal memasak nape kite tak minta tlg kt mak kite je? ...mntk tlg sruh ajrkan mcm mne nk memasak ...easy isn't it? ..mudah cepat dan paling penting free! =.= ...

...kat giatmara tuh bukan tak boley ambik dua sekali gus , boley ..but nati tk dpt elaon lah ...kalo ambik 1 dlu boley dpt elaon lpas tuh dah tk boleh ..coz kite pna masuk situ ...about menjahit lak ...menjahit ramai yang kata susah ..yes! ...mmg ssh ...tpi korang nk tahu ...menjahit bile busness untung lebih beb hehe ...cube korang pikir baju spsg dah rm30++ so thats why aku pilih menjahit ..tapi bukan aku pilih menjahit sebab utung je ...tapi menjahit boley menjamin mase depan ...boley menjahit utk family ..anak + suami ( bagi yang dah berkawenlah ) ...memasak boley masak utk family ...tpi menjahit org tk rmai minat lah so tk slh kan kalau ambik menjahit? ...

...dalam hadis pun ada menyenbut pasal menjahit nie tpi aku rasa bukan hadis kot ...

Diriwayatkan bahawa Salman al-Farsi berkata :

" Pada suatu hari dtglah Fatimah ke rumah rasulullah s.a.w. dgn wajah pucat dan air mata berlinang.

Maka rasulullah s.a.w. bertanya : " Mengapa anakku?"
Fatimah menjawab: :Terjadilah semalam antara aku dan Ali ketika bergurau dan bercakap-cakap, tiba-tiba ada kata-kata yg terkeluar dr mulutku yg membuat dia marah kata-kataku.

Setelah aku mengetahui Ali marah kpdku , aku menyesal dan sedih maka aku merayu dan mengelilingi sampai 72 putaran sampai dia kelihatan redha padaku dan terkulum senyum di bibirnya dgn ramah. Aku takut kpd Tuhanku."

Maka rasulullah s.a.w. bersabda kpdnya:" Wahai anakku, demi yg telah mengutuskanku dgn hak sebagai nabi, sesungguhnya andaikata engkau mati sebelum Ali redha kpdmu, maka aku tidak akan solat untukmu."

Kemudian baginda bersabda lagi :"Hai anakku, apakah engkau tidak mengerti bhw kerelaan dan keredhaan suami adalah keredhaan Allah, dan marahnya suami juga marah Allah. Wahai anakku , perempuan mana pun yang beribadat sepertinya Maryam binti Imran, tetapi tidak diredhai oleh suaminya, tidak akan diterima ibadatnya oleh Allah s.w.t.: 

"Hai anakku ! Sebaik-baik amal perbuatan wanita ialah mentaati suaminya dan sesudah itu tidak ada yg lebih afdal bg wanita daripada duduk menenun-menjahit."

"Hai anakku sejam duduk menjahit adalah lebih baik bg wanita drpd beribadat setahun dan Allah akan mencatat bg mereka pahala seorang syahid utk setiap jenis pakaian yg dirajut,ditenun dan dijahit."

" Hai nakku, org yg menjahit pakaian suaminya dan anak-anaknya akan masuk syurga dan diberi Allah s.w.t. kota di syurga sebanyak bilangan tiap org yg memakai pakaian drpd hasil kerjanya."

Doa memuliakan keluarga :

Robanna hablana min azwajina wa zuriiatina qurrata a'yunin waja'alna lilmuttakina imama
ertinya :
"Ya tuhanku kami ! Berilah kami isteri kami, anak cucu kami semua menggembirakan hati dan jadikanlah kami sebagai ikutan orang-orang yang bertakwa."



see?? ...yang bahagian bawah tuh utk doa yg dah mempunyai family sendri :) ...skg nie aku ngh buat solat istikharah ...masih dlm proses ..dn aku rase aku dah dpt petunjuk sikit ...lebih kepada menjahit kot ...tpi aku akan buat lagi solat istikharah sampai aku betul2 yakin dan pasti ...rajinnya aku buat semue nie kan ...giatmara tuh nak masuk thn dpn hahaha ...da better pikir skg ..kan aku dah bagitau ..aku nie jenis ...suke sediakan payung sebelum hujan .nati bile dah hujan habis basah! ...heheh
ok lah nite~

pageviews