status updated

STATUS UPDATED!
Disciplined mind bring happiness, undisciplined mind bring chaos.

June 28, 2013

'Awak-awak, jom pakai purdah nak?'



Intro
******************

DIA meletakkan beg tangannya di atas meja belajarnya lalu dia melabuhkan punggungnya di atas katil. Penat. Itu yang dirasakan saat ini. Dia baru sahaja pulang dari menghadiri majlis ilmu di Sentul anjuran kawan kakaknya selama dua hari.

Macam-macam tajuk yang dibualkan, macam-macam pandangan dan pendapat yang sudah dicatat di dalam buku nota yang dibawa bersama. Alhamdulillah.. bertambah pahala dan ilmunya hari ini. Paling syok, dapat berkenalan dengan hadirin yang lain dan para penceremahnya memang happening!

Tetapi hadirin yang datang tak begitu ramai. Mungkin tidak berapa mendapat sambutan. But overall memang best. Dia senyum sendiri bila teringat kembali suasana di sana, asyik gelak saja.

Dia tersentak apabila telefon bimbitnya berbunyi melaungkan lagu Fate OST Full House, menandakan mesej baru masuk. Dengan lemah dia bangun dan mengeluarkan telefon bimbitnya dari beg tangan.

'Awak-awak.. jom pakai purdah nak?’


Dahinya berkerut. Pakai purdah?

Bersambung...

June 16, 2013

Kesihatan sangat penting untuk ibadah kita sebagai orang Islam.

Assalamu’alaikum, Alhamdulillah.. selesai juga kelas agama yang saya hadiri selama dua hari ini, dengan kakak sulung saya. Dari 7 pagi dah bangun, prepare untuk ke Sentul bagi menghadiri majlis ilmu.
Banyak pelajaran, pengalaman dan kawan baru yang saya perolehi di sana.
Bila hadiri majlis ilmu, dan merapati orang yang lebih berpengalamn dari kita, kita akan merasa betapa ceteknya ilmu kita, dan betapa luasnya ilmu Allah SWT itu.
Ibarat luasnya air di lautan, apabila kita mencelupkan jari kita ke dalamnya dan menarik kembali jari kita dan air yang melekat di jari kita itulah ilmu kita. Betapa sikitnya. SubhanAllah.
Pelajaran 2 hari itu dirasakan tidak cukup. Betapa happynya dapat mencatit ilmu dari orang-orang yang berpengalaman dan bukan calang-calang orang juga yang saya jumpa itu. Tapi bukan status orang itu yang saya nak ceritakan di sini.
Saya nak cakap, bila hari minggu tak ada benda nak buat, ajaklah keluarga kita, sahabat kita sesekali pergi majlis ilmu. Dengar ceramh di TV, radio, Youtube itu tidak cukup. Lebih menarik kalau kita dapat pergi dan tanya lebih lanjut berkenaan dunia dan akhirat. Isilah masa yang terluang kita itu dengan perkara yang lebih bermanfat.
Apa yang saya dapat sepanjang 2 hari di Sentul?
Ok, ini berkenaan dengan kesihatan. Siapa nak jaga kesihatan dan kurus insyaAllah boleh cuba.
Pengambilan makanan yang seimbang; protein, buah-buahan, sayur-sayuran, kabohidrat dan bijirin.
Seimbangkan pegambilan makanan dengan aktiviti fizikal.
Kurangkan makanan yang berminyak dan manis. Kalau boleh makanan berminyak itu ambil 2 kali seminggu sahaja.
Kurangkan garam, garam boleh menyebabkan darah tinggi kalau tak jaga kuantiti pengambilannya.
Budu, kaya dengan Zat Besi untuk menghidupkan kulit-kulit mati. (I like budu!)
Cili pula ada bahan kimia di dalamnya, kebaikannya boleh mereleasekan tension. Tapi keburukannya boleh menyebabkan Appendix. Jaga-jaga. Kalau stress, mengadulah pada Allah terlebih dahulu.
Sumber : Google

Buah anggur pula ada asid folik (anggur hijau rasanya), baik untuk mencukupkan saraf-saraf kita, baik untuk ibu mengundang. Tapi seingat saya ibu yang mengandung tak boleh ambil kuantiti yang berlebihan, apa sebabnya saya terlupa. Makan terlalu banyak buah pun tak berapa elok, boleh menyebabkan perut kembung, wallahua’lam.

Air Horliicks,
ada 48 pisang, 3 gram bayam iaitu zat besi, 55 gelas susu dan bijirin. Sangat baik. Dah dekat nak puasa ni, berkempenlah horlicks nanti, hihi.

Sumber : Google
Gaya Hidup Sihat (GHS)
Menjaga persekitaran tempat tinggal dan tempat kerja.
Jauhi dadah, rokok dan arak. (Tambahan) jauhi sumber pendapatan yang haram, untuk menjaga keimanan kita kepada Allah SWT.
Senaman minima 20-30 minit, 3 kali seminggu.
--------------------------------------------------------------

Inilah salah satu perkara yang saya berlajar selama menuntut ilmu di Sentul semalam dan hari ini. Macam-macam, yang dibincangkan. Ada hal agama, akademik, kesihatan dsb. Kalau rasa was-was dengan penyampai saya ni, rujuklah doktor, ya.

Apa-apa pun mulakan dengan doa, usaha, ilmu dan tawakal. Mintalah pada Allah yang Maha Memberi. Kesihatan sangat penting untuk kehidupan kita, kalau sakit ibadah kita kepada Allah juga terbatas, nak-nak lagi yang sakit kronik. So, be careful starting now.
Yang dah sakit tu, ikut nasihat doktor. InsyaAllah boleh sembuh. Sesungguhnya Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Semakin kuat agama seseorang itu,
semakin sihat seseorang itu.

Amalkan asas kerohanian yang baik dan solat 5 waktu.


Ok, terlebih panjang pulak.

May 16, 2013

Happy birthday & teacher's day

Assalamu'alaikum..

Alhamdulillah,
segala puji dan syukur kepada Allah SWT kerana mengizinkan saya meminjam lagi nyawa ini pada ulangtahun kelahiran saya yang ke.. dot dot dot, hihihi.

Syukur pada Allah atas kurniaanNya pada saya selama hidup saya ini, dia menghadiahkan saya Mak, Abah, adik-beradik, kawan-kawan, sedara-mara dan sebagainya yang baik! :)

Kepada Mak dan Abah yang telah menjaga dan membesarkan saya penuh dengan kasih sayang mereka, atas izin Allah. <3 Love them of lot!

Ehsan Google
Selamat hari guru,
terutama sekali buat Mak dan Abah yang telah mengajar saya sejak sedari kecil hinggalah kini. ~senyum~

Terima kasih ya Allah atas segala pemberianMu yang tak terhingga! <3

Sekejap aje masa berlalu
bertambahnya umur kita, bertambahlah amanah dalam kehidupan kita dan semakin dekat menemu Sang Pencipta.

Berapa umur kita sekarang?
Apa yang telah kita sumbangkan?
Adakah sudah disumbangkan pada Islam?

Semoga kita semua dapat menyumbangkan sesuata untuk Islam.
Anda pandai menulis, tulis yang membawa mesej Islam.

Paling senang ialah, akhlak.
Jaga akhlak, agar Islam nampak indah dan cantik. :)

--- > Uwaa tak sangka lagi beberapa tahun akan menginjak ke awal 20-an!
Dah boleh kahwin nie, hihih.
Mak pun asyik cakap pasal kahwin je. ~oh tidak~

InsyaAllah, 5/6 tahun lagi, kih kih kih.

Apa-apa pun nak belajar dulu, kerja, bila dah boleh sara hidup diri dan Mak Abah, barulah fikir pasal kahwin, wewee. Hihih..
Eh, hari-hari adalah hari seorang pelajar, okey.

'
'
'
'
v

Rindu pada kawan-kawan!
Semoga kehidupan mereka diredhai Allah.
Begitu juga buat anda yang membaca entri saya ini. <3

March 8, 2013

SMIP

Assalamu'alaikum...

Ada orang tak? hihih.. harap-harap adalah orang yang menyinggah dan membaca ya, hihi.
Alah, tak penting pun! Sekadar coretan ringkas. :)

Semalam saya teman kakak saya pergi SMIP (Sekolah Menengah Islam Puchong). Amek sijil SPM dia.
Sampai sahaja di Puchong, saya lihat jam. Hampir pukul 11. Pergi pukul 10 pagi. Kira biasalah 1 jam dari KL-Puchong. (take note)

Mata saya masih lagi lekat kat luar tingkap kereta. Melihat suasana kawasan Puchong. Saja meluaskan pemandangan, kikiki.

Sebelum sampai kawasan sekolah, saya melihat pula kawasan perumah yang ada di situ. Kali ni kena betul-betul ingat kawasan sekitar situ.
Kami pun menyusuri lorong kecik, yang menuju ke dalam kawasan sekolah.

Alhamdulillah, sekolah itu masih dalam kondisi yang baik. Harap akan bertambah baik, dan melahirkan anak-anak murid yang berwibawa dan menyebarkan ajaran Islam. :)

Mesti tertanya-tanyakan, kenapa saya cerita perihal SMIP ni?
Hihi.. actually saya tulis ni pun untuk satu nota biasa saje, hihi.

Sebab e-novel pertama saya, watak hero dan heroinnya bersekolah di situ.. ^_^
So, kalau saya sambung balik menulis cerita tu, bolehlah rujuk background sekolah tu dalam entri saya kali ni. :) Kira satu injo lah.

Sekolah tu sangat menitikberatkan pergaulan antara lelaki dan wanita. Juga menitikberatkan soal agama, of courselah agama, dah nama Sekolah Menengah Islam, haha.. :p

Tapi selebihnya, saya kurang tahu berkenaan sekolah ni. Walaupun kakak saya bekas pelajar sekolah tersebut, namun tak banyak yang dapat dikongsikan bersama.. :(

Oh ya, bagi saya sekolah ni nampak unik dan lain dari yang lain.

Masuk saja kawasan sekolah tersebut, kita akan nampak sebuah rumah (pemilik tuan tanah).
Depan sikit lagi, belah kanan ada kelas dan sebelah dia lagi surau.dan kantin, masa saya datang kelmarin, ramai pelajar lelaki yang ada kelas pada hari tu, peliknya perempuan tak nampak pulak.

Bagunan tu hanya ada 3 kelas, depan bagunan yang bertentangan ada sebuah bagunan lagi, 2 tingkat.
Bahagian bawah bilik guru, tepi tu rumah ustaz/ustazah yang mengajar di situ.
Dalam barisan yang sama, bagunan yang sama.

Lainkan? Selama ni saya tak pernah jumpa, satu bagunan 2 tingkat, bawah bilik guru, rumah tenaga pengajar dan bahagian atas ada lagi beberapa buah kelas. Pertama kali saya jumpa.

Dan di bahagian dalam lagi belah kanan selepas surau dan kantin ada asrama perempuan.
dan belakang-belakang sana pulak asrama lelaki.

Maaf ya kalau saya salah. Bagi yang pernah atau masih belajar/mengajar di situ bolehlah perbetulkan apa yang saya tulis ni. Dan bolehlah menceritakan lebih lanjut keadaan pembelajaran di sana bagaimana.
Kakak saya pun tak sempat nak cerita. Habis belajar di sana terus sambung belajar.
Jadi sesiapa yang tahu, bolehlah kongsikan kat sini. :)

Syukran..

Sekian dari saya.
Oh, one mora thing!
Sorry, kalau apa yang saya tulis ni buat pembaca pening dan tak faham.
Saya pun ingat-ingat lupa, nak-nak lagi tengah malam macam ni *12.26am* update blog, hihi.
Menemani kakak saya buat assingment account dia tu.

Uish.. bila ntah nak habisnya.. huhu :(

Ok, selamat malam.. Eh! Selamat pagi, hihihi.. :)
Maaf sekali lagi. :)

January 18, 2013

Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah, segala puji bagi Allah..

huhuhu, modem internet baru di rumah saya ada masalah nak connect internet,
tak dapat nak edit e-novel.

dan, alhamdulillah.. sekarang dah ok,
saya minta maaf juga pada mereka yang menjenguk atau melihat atau apa-apa sajelah, hihi.. di page Karya saya..
e-novel dan cerpen yang ada di page itu, masih di dalam pembetulan..
jadi selagi di dalam pembetulan, saya akan tutup buat sementara waktu..

terima kasih bagi yang sudi singgah dan baca contengan-contengan di blog saya nie..
(harap2 adalah yang singgah ya, hihihi..)

what ever thats, please pray for me..
take care ya sahabat-sahabatku, take care your Iman, your Akhlak.. may Allah bless you.. :)

TabarakAllah..

January 8, 2013

Selamat berjuang...

Al-Khafi : 10

Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah, segala puji bagi Allah,
Selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.

Tahun baru kembali lagi mengikut kiraan kalendar Masihi, sudah 8 hari kita melalui tahun 2013.
Adakah kehidupan kita pada tahun 2012 memberi kesan yang positif kepada diri kita?
Jika ya, alhamdulillah.
Dan jika tidak, ayuh meperbaikinya pada tahun ini!

Pada tahun ini juga, bermulalah satu cabaran baru buat kakak dan sahabat-sahabat saya,

Apa pun cabarannya, laluilah ia dengan berdoa, berusaha, berikhtiar dan bertawakal kepada Allah S.W.T.
Hidup untuk mencari redha Allah, bukan redha manusia.
Jika redha manusia yang kita cari, kosonglah yang kita dapat.
Tapi jika dengan mencari redha Allah, insya-Allah berkatlah hidup kita.

Kepada diri saya sendiri,
wahai Nadhirah... selamat berjuang demi agama Allah, hihihi..

Kepada kakak saya yang baru menjejakkan kaki di Kolej, yang menganbil Akauntan tu. Study hard and study smart. "Minta mak abah untuk selalu doakan kita berjaya di dunia dan Akhirat.
Harap tetap terus cekal berada di sana.. ♥"

"Pada Ina, yang akan ambil Matriks nanti tu, jangalah lupa aku kat sini.
selitkan nama aku di setiap doa kau..
study hard and study smart. No cintan-cintun ♥
hahaha... ;)

Aku harap sebelum kau masuk Matriks tu, aku nak jumpa kau buat kali terakhir,
sebelum melepaskan kau pergi, dan entah bila akan berjumpa lagi.
Em.. mungkin 3 tahun lagi selepas tu ke, atau 5/6 tahun lagi.. wuwuwu.. :("

Dan suka untuk saya menyebut di sini :> "Marliwaty Mohd Nidzar ; study hard and study smart,
for u'r Candidates SPM!
InsyaAllah, doa kita akan selalu mengiringi marlia,
harap marlia juga sudi selitkan secebis doa buat kita.. :)

Barakallhu fik, ukhuwwah fillah Abadan Abada, bitaufiq wannajah ya Sodikoti..
bertemu kerana Allah, berpisah kerana Allah dan berkasih sayang kerana Allah."
Semoga kita berkawan hingga ke SyurgaNya, Amiin! ♥

Pada dua orang sahabat baik saya ni,
doakan buat sahabatmu di sini..
pasti takkan aku melupakan korang.. huhuhu.. :'(
halalkan makan minum saya selama kita berkawan..~~

*** Jumpa lagi..... ***

January 7, 2013

"Aku nak kita jumpa kat Akhirat, pimpin tangan sama-sama masuk Syurga, insya-Allah."

Assalamu'alaikum..
Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.
Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta Alam.

Dah lama rasanya tak menulis di blog ni, kepada pembaca, semoga sihat hendaknya dan berada di dalam rahmatNya.

Baru-baru ini, saya berjumpa kawan alam cyber. Dia mengajak saya untuk berjongging bersama,
erm, first time nak pergi jongging dengan dia.

Pergi ke rumah dia dalam pukul 7 setengah pagi, sampai lebih kurang 10 minit sebelum pukul 8 pagi.
Pertama kali menjejakkan kaki di rumahnya. Banyak kali juga jumpa dia, cuma banyak kami rancang ingin berjumpa di rumah dia tapi hampa, ada saja halnya.
Dan hari itu dapat juga menjejakkan kaki di rumahnya. hihihi..

Dia ni, cantik orangnya. Tinggi, berkulit sawo matang.
Terasa kedil dirinya berdiri di sebelahnya. ^_^

Alhamdulillah, mak dan ayah dia layan saya dengan baik sekali.. ^_^
sebelum pergi jongging, kami breakfast dulu, hihihi..
sepuluh minit sebelum pukul 10am, kami bertolak ke Taman Tasik Titingwangsa.

Berjongginglah kami berlima; mak & ayah dia, abang dia.
Kami berjongging, adalah dalam 1 jam setengah.
Macam-macam yang kami bualkan.
Penat? Tak penat. Best sangat!

Dari situ, saya mendapat 1 idea untuk menulis, Alhamdulillah! ^_^
Habis saja berjongging kami pulang ke rumahnya, saja duduk lama sikit.
Kerana dia ni bukan senang nak jumpa, walaupun rumah kami tak berapa jauh, masih di daerah Gombak.

Lunch Hour

Dalam pada berborak, saya tanya dia, "Ina, kau rasa tak apa yang aku rasa?"

Jawabnya, "Tak."

saya bersuara lagi, "Aku laparlah..."

Jawabnya lagi, "Haah, aku pun tengah lapar tahan gaban ni!"

Pecah juga ketawa kami.
Lepas itu, pergilah dua orang sahabat ke kedai Bakery, yang tidak jauh dari rumah. Berlindunglah kami di bawah payung yang besar, cuaca amat panas masa tu.
Ada lah kami beli 2 keping roti yang berlainan.

Sampai rumah, letak bungkusan kat atas meja,
pergi dapur, tolong dia angkat 2 cawan, 2 pinggan, 1 sudu dan 1 paket air milo sejuk,
bawak naik ke bilik dia, pasang aircond 16°C! Huhuhu..
ok tang pasang aircond suhu yang paling rendah tu dia yang buat, bukan saya.. :p

Apa tunggu lagi, buat milo, basuh tangan, baca bismillah dan ngap!
Kenyang, I, u! hihihi..

Peristiwa yang tak boleh dilupakan apabila, ayah dia panggil dia untuk turun, dan saya di dalam bilik.
Dalam 2 jam lebih macam tu, dia masuk balik dalam bilik dengan berkata, "Sorry Nady, aku tertidur dalam bilik mak aku." Sambil memamai lagi.

Hahahaha.. "It's okay." Jawab saya sambil tersenyum ke arahnya.
Sempat lagi ya dia tidur, haha.. :)

Sudahlah saya kesejukkan seorang diri di bilik tu, last-last off aircond, on kipas.
Bila dah lama sangat tunggu dia tak masuk lagi, nak on balik aircond, tapi disebabkan saya tak berapa reti
nak guna jenis aircond kat rumah dia tu,
so saya decide on jelah kipas. Bersyukur dengan apa yang ada. :)

Petang tu, kami turun untuk makan makanan yang dibeli mak ayah dia,
nasi putih dengan lauk masakan Minang. Not bad.

Dan perasaan saya apabila dipaksa oleh dia, untuk menangkap gambar bersama bunga pink!
Huhuhu.. sedih! :p bunga tu cantik, tapi si modelnya tak suka pink.. hihihi..
jadi huru-hara gambarnya.. :p

Bunga Pink nilah yang saya maksudkan.. hihi pink ya bukan purple..

Pada waktu malam pula, kami bersiap-saip untuk menghantar saya pulang. Berbekalkan makanan yang diberi oleh mak dia. Banyak sungguh makanannya!
Huhuhu.. sayu rasanya hati ini saat mahu pulang.

Sampai saja di rumah saya, saya minta untuk dia ikut saya dan tunggu sebentar.
Saya masuk ke dalam rumah, dan keluar beberapa saat selepas itu sambil menghulurkan sebungkus plastik kepada dia. Dan dia mengambilnya. :)

Oh ya! Dia ada bagi cincin silver berbentuk Love,
sangat cantik! Gambar di atas tulah cincinnya! :)

Ini mesejnya

Saya selalu sedih sebab tak selalu dapat jumpa dia, kemudian saya teringat kata-katanya di inbox FB saya;
"Kalau tak selalu jumpa kat dunia takpe. Aku nak kita jumpa kat Akhirat, pimpin tangan same2 masuk Syurga, insya-Allah."

Terus tersenyum apabila membaca mesej itu. :)



---> To Rozila Sharina Sha'ari; Thanks to be my friend since 2010 till Hereafter and Jannah, thanks cause accept my shortcomings. Terima kasih atas layanan kau dan keluarga kau, sesungguhnya hanya Allah yang dapat membalas kebaikan kalian, maaf kalau aku ada menyusahkan,
dan halalkan makan minum aku selama kita berkawan.~

Im very sorry, if I had made mistake. Barakallhu fik (semoga Allah memberkatimu), ukhuwwah fillah Abadan Abada (persahabatan kerana Allah), bitaufiq wannajah ya Sodikoti (semoga mencapai kejayaan sahabatku)
Jumpa lagi nanti, tak di dunia, insyaAllah di akhirat kelak (sambil melambai-lambaikan tangan ke arahnya dan mengesat air mata. )


*** menitik juga air mata ini... ***

pageviews