status updated

STATUS UPDATED!
Disciplined mind bring happiness, undisciplined mind bring chaos.

September 13, 2012

Tazkirah


Menurut kajian, statistik wanita Islam di Malaysia yang tidak sempurna solat fardhu meningkat kepada 5% berbanding tahun lepas..

"Bila dibuat kaji selidik secara random, antara puncanya ialah trend/ fesyen masa kini. Contohnya pakai shawl berlapis-lapis, berlilit-lilit, bersusah payah, berjam-jam di depan cermin. Of course once dah pakai & keluar rumah kita malas nak buka, nanti tak lawa dah &
take time kalau pakai semula. Selain tu, begitu juga dengan make up. Once dah pakai mesti nak bagi make up tahan untuk the whole day. Balik rumah semula baru tanggalkan make up. Make up mahal, sayang nak buang semata-mata untuk solat 5 minit. Pakai pula foundation, mascara yang kalis air bertambah malaslah nak solat. Sah-sah air tak lalu ketika wudhuk. Maka kita tinggalkan solat begitu sahaja. Kita lupa setiap pembasuhan dalam wudhuk itu ialah make up semula jadi. Tahan kebal dari pagi - malam cuma perlu touch up 5x sehari yakni solat 5 waktu. Allah dah bagi kita make up semula jadi, kenapa kita pilih yang palsu & memudharatkan yakni bahan kimia?"

- Semoga pembaca-pembaca blog saya, yang berada di sekeliling saya, yang kenal mahupun tidak kenal, tidak tergolong dari golongan yang sedemikian. -

September 12, 2012

Allah Lebih Maha Mengetahui



Write your plans with pencil, but give God the eraser. Because He that will delete the wrong part, and replace it with the best for you.

"... But you may hate a thing although it is good for you, and can be (too) you love a thing which is bad for you, God knows, and you do not know .."

(Al-Baqarah:216)
‎"Real Love means helping each other to attain Jannah, not holding each others hands walking towards The Hellfire."

- Quoted -

September 9, 2012

Kutukan atau ejekan di belakang orang itu bukan kerana dia buat salah atau dosa, tapi hanya kerana perbuatannya itu tidak menepati selera & kehendak pengumpat.

Di akhirat nanti seseorang akan terkejut besar melihat catatan amalan kebaikan yang tak pernah dilakukannya di dunia.

---> Pahala daripada orang yang mengumpatnya.

September 7, 2012

Menolong kawan juga ialah satu jihad


Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda, "Sesiapa yang berjalan dalam keadaan sedang membantu saudaranya dan memberi manfaat kepadanya, maka baginya ganjaran mujahidin di jalan Allah."

(Riwayat al-Munziri)

September 3, 2012

Bersabar dan mintalah kekuatan dari Allah


Kadang, ketika tidak ada masalah, kita solat pun rasa macam biasa, macam tidak ada apa-apa. Berdoa pun rasa seperti tidak ada apa-apa.

Tetapi, ketika ada masalah yang berat menimpa kita, solat yang sekejap pun terasa begitu bermakna. Kita berdoa, merintih, menitiskan air mata dan merendahkan diri di hadapan Allah, berharap agar Allah memberi kekuatan untuk kita menghadapi masalah yang menimpa diri kita itu.

Inilah hikmah musibah, kadang-kadang menjadikan kita ini mampu bertemu kelazatan dalam hubungan kita dengan Allah.

Sebab itu, janganlah mengeluh bila dihadapkan dengan masalah.
Bersabar dan mintalah kekuatan dari Allah.

- Afdholul Rahman -

Jaga perkataan kita


"Sesungguhnya ada seorang hamba yang bercakap perkataan yang boleh mendatangkan keredhaan Allah tanpa ia sedari, namun dengan itu Allah menaikkannya beberapa darjat lantaran (perkataan) itu dan sesungguhnya ada pula seorang hamba yang bercakap dengan perkataan yang boleh mendatangkan kemurkaan Allah tanpa ia sedari maka dengan demikian dia telah menjerumuskan dirinya ke dalam neraka Jahannam."

( HR : Bukhari )

Perasaan rendah hati..

Sahabatku,
hakikat rendah hati bukan hanya kepada keluargamu, sahabatmu, atau orang terhormat tetapi kepada pembantumu, bawahanmu, faqir miskin, sahabatmu yang susah atau mereka yang papa...

Tip bisnes,,,


Mitos: Apabila mahu menjual, cari di mana kelemahan bakal pembeli, dan gunakan kelemahan itu supaya dia tergerak mahu membeli.

Menjual dengan cara memutar-belit bakal pembeli adalah kerja 'con artist' (putar alam).

Realiti: Orang hanya akan membeli berkali-kali dari kita apabila dia mempercayai kita dan produk kita.

- Puan Ainon Mohd -

Tip bisnes...


Mitos: Kalau jurujual menerangkan semua kebaikan produknya satu persatu, bakal pembeli akan yakin bahawa produk itu amat bagus dan dia akan membeli.

Realiti: Pembeli tahu bahawa semua benda dalam dunia ini tentu ada kelemahan dan kekurangannya.

Nota: Bagi mendapatkan kepercayaan pembeli, terangkan kelemahan dan kekurangan produk kita, dan bagaimana cara terbaik bagi mendapatkan manfaat maksimum.

- Puan Ainon Mohd -

Tip bisnes...


MITOS: Apabila kita boleh buat sampai bakal pembeli itu mesra dan bergelak ketawa dengan kita, maka dia pasti akan suka kepada diri kita, dan hasilnya dia akan membeli barang yang kita jual.

REALITI: Bagi pembelian barang mahal, orang bersikap sangat rasional, berhati-hati dan kritis.

Nota: Maklumat dan fakta yang relevan kepada keperluan bakal pembali adalah konten skrip jualan yang betul.

- Puan Ainon Mohd -

Tip bisnes...

Dua perkara ini berbeza:

1. Bekerja keras meningkatkan jualan.
2. Mencari strategi baru bagi meningkatkan keuntungan.

Nota: Jualan yang meningkat tidak menjamin keuntungan juga meningkat, malah boleh menyebabkan keuntungan jatuh.

- Puan Ainon Mohd -

Tip bisnes....

Sesuai untuk sesiapa yang inginkan tip dalam berbisnes.


Salah satu risiko apabila kita membuka bisnes berdasarkan kepandaian yang kita miliki adalah:

1. Kita tidak berani menyerahkan tugas itu kepada orang lain.

2. Kita menjadi hamba kepada bisnes kita.

3. Bisnes kita tidak berkembang sebagaimana sepatutnya.

Contoh:

Kita pandai membuat nasi dagang, lalu kita pun membuka restoran nasi dagang. Terbukti nasi dagang kita digemari pelanggan.

Kita tidak berani menyerahkan kerja memasak nasi dagang kepada orang lain.

Akibatnya, kita sibuk bekerja di dalam dapur memasak nasi dagang. Bukannya sibuk membuka cawangan-cawangan baru...

Dari - Puan Ainon Mohd.

September 2, 2012

Ukhuwwah.

"Ukhuwwah adalah sesuatu yang manis untuk dirasai dan hidup terasa lengkap kerananya. Tapi itu hanyalah jika ukhuwwah itu bersandarkan kepada Allah ta'ala dan aqidah yang satu. Namun, ukhuwwah yang manis bukan sesuatu yang mudah untuk dicapai. Perlunya ada sikap berlapang dada antara satu sama lain dan peringkat ukhuwwah yang paling tinggi ialah melebihkan sahabat itu daripada diri sendiri. Sudah tentu sesuatu yang susah bukan? "

"Ukhuwwah Islamiyah adalah keterikatan hati jiwa satu sama lain dengan ikatan aqidah."
(As-syahid Imam Hassan Al-Banna)

pageviews